Kompletní sortiment prodejny najdete na GrowBank.cz

Co jsou to feminizovaná semínka konopí?

Feminizovaná semínka konopí jsou speciálně vyšlechtěná semena, která zajišťují, že rostliny vyrostlé z těchto semen budou téměř vždy samičí. V tradičním pěstování konopí existují samčí a samičí rostliny. Zatímco samičí rostliny produkují květy bohaté na kanabinoidy, jako jsou THC a CBD, samčí rostliny produkují pouze pyl a nepřinášejí žádné využitelné květy. Proto se při pěstování pro květy, ať už pro rekreační nebo léčebné účely, pěstitelé zaměřují na samičí rostliny.

Jak se vyrábějí feminizovaná semínka?

Proces výroby feminizovaných semínek spočívá ve speciálním šlechtění a genetické manipulaci. Při výrobě se používají samičí rostliny, které jsou vystaveny specifickým stresovým podmínkám nebo jsou ošetřeny látkami, jako je koloidní stříbro nebo kyselina giberelová. Tyto látky způsobí, že samičí rostlina začne produkovat pyl, který obsahuje pouze samičí chromozomy (XX). Když se tento pyl použije k opylení jiné samičí rostliny, výsledná semínka mají téměř 100% pravděpodobnost, že budou samičí.

Výhody feminizovaných semínek

  1. Vyšší výnosy: Feminizovaná semínka eliminují potřebu identifikace a odstraňování samčích rostlin, což znamená více prostoru a zdrojů pro pěstování samičích rostlin, které přinášejí větší výnosy květů.

  2. Jednodušší pěstování: Pěstitelé nemusí trávit čas a úsilí rozpoznáváním pohlaví rostlin a odstraňováním samčích jedinců, což činí celý proces pěstování efektivnějším a méně časově náročným.

  3. Konzistentní výsledky: Feminizovaná semínka jsou oblíbená pro svou konzistentní genetiku, což zajišťuje, že rostliny budou mít podobné vlastnosti, jako je velikost, tvar, výnos a obsah kanabinoidů.

  4. Vhodné pro začátečníky: Pro pěstitele, kteří začínají s konopím, jsou feminizovaná semínka ideální volbou, protože minimalizují komplikace spojené s rozlišováním pohlaví rostlin.

Jaké jsou nevýhody feminizovaných semínek?

Ačkoli mají feminizovaná semínka mnoho výhod, nejsou bez nevýhod. Například:

  • Omezené možnosti šlechtění: Protože feminizovaná semínka produkují převážně samičí rostliny, mohou pěstitelé mít menší flexibilitu při šlechtění nových odrůd, což vyžaduje jak samčí, tak samičí rostliny.

  • Stresová reakce: V některých případech mohou i feminizovaná semínka produkovat hermafroditní rostliny (rostliny s oběma pohlavími), zejména pokud jsou vystaveny extrémním stresovým podmínkám, jako je nesprávné osvětlení, špatná výživa nebo jiná poškození.

Závěr

Feminizovaná semínka konopí představují revoluční pokrok v oblasti pěstování konopí. Nabízejí pěstitelům větší kontrolu nad výsledky a usnadňují proces pěstování. Přestože nejsou ideální pro všechny situace, jejich výhody z nich činí preferovanou volbu pro mnoho pěstitelů, kteří chtějí maximalizovat výnosy a zajistit kvalitní sklizeň.