Kompletní sortiment prodejny najdete na GrowBank.cz

Jak pěstovat autoflowering semínka konopí

Pěstování konopí z autoflowering semínek je oblíbenou volbou jak pro začátečníky, tak pro zkušené pěstitele. Autoflowering semínka (neboli samonakvétací semínka) se vyznačují tím, že kvetou automaticky po určitém čase bez ohledu na změny v osvětlení. To je činí snadnějšími na pěstování a vhodnými pro různé prostředí. V tomto článku se podíváme na klíčové kroky a tipy, jak úspěšně pěstovat autoflowering konopí.

Co jsou autoflowering semínka?

Autoflowering semínka jsou semena konopí, která pocházejí z křížení tradičních odrůd konopí (Cannabis sativa nebo Cannabis indica) s konopím rumištním (Cannabis ruderalis). Cannabis ruderalis je druh konopí, který roste přirozeně v chladnějších oblastech s kratším letním obdobím. Tento druh se přizpůsobil tím, že kvetení nezávisí na světelném cyklu, ale na stáří rostliny. Křížením s ruderalis vznikly odrůdy, které mají schopnost kvést automaticky a rychle, obvykle za 8 až 10 týdnů od zasazení semínka.

Výhody pěstování autoflowering konopí

  1. Rychlý růst: Autoflowering rostliny obvykle dorůstají a kvetou mnohem rychleji než tradiční odrůdy. To umožňuje více sklizní za rok.

  2. Jednoduchost: Pěstování autoflowering konopí je méně komplikované, protože není třeba měnit světelný cyklus (např. 18 hodin světla a 6 hodin tmy pro vegetativní fázi a 12/12 pro fázi květu). Rostliny kvetou samy od sebe.

  3. Menší velikost: Autoflowering rostliny jsou obvykle menší a kompaktnější, což je činí ideálními pro pěstování v omezených prostorách, jako jsou balkony nebo skříně.

  4. Odolnost: Tyto rostliny mají obecně větší odolnost vůči škůdcům, nemocem a změnám klimatu, což z nich dělá skvělou volbu pro venkovní pěstování v nepříznivých podmínkách.

Jak pěstovat autoflowering semínka

  1. Výběr správných semínek: Vyberte si kvalitní autoflowering semínka od renomovaných seedbank. Zvolte odrůdu, která odpovídá vašim preferencím, co se týče velikosti, výnosu, chuti, účinků a doby růstu.

  2. Příprava půdy: Autoflowering rostliny nejlépe rostou v lehké, dobře odvodněné půdě bohaté na organické živiny. Použijte půdní směs s příměsí perlitu nebo kokosového vlákna pro zlepšení odvodnění. Přidání kompostu nebo červího hnojiva může také zlepšit kvalitu půdy.

  3. Klíčení: Naklíčte semínka metodou, kterou preferujete. Jednou z oblíbených metod je namočení semínek na 12–24 hodin do vody a poté je umístit mezi vlhké papírové utěrky, dokud nezačnou klíčit. Jakmile se objeví klíček, jemně ho přesuňte do malého květináče s půdou.

  4. Světlo: Autoflowering rostliny nepotřebují specifický světelný cyklus, ale čím více světla dostanou, tím lépe porostou. Doporučuje se udržovat světlo 18-24 hodin denně během celého růstu. Pro pěstování v interiéru použijte kvalitní LED nebo HPS světla.

  5. Zalévání: Správné zalévání je klíčové. Půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Před každým dalším zaléváním nechte horní vrstvu půdy trochu vyschnout, aby se zabránilo hnilobě kořenů. Autoflowering rostliny mají kratší životní cyklus, proto je důležité nezpůsobit stres nadměrným zaléváním.

  6. Výživa: Autoflowering rostliny nepotřebují tolik hnojiva jako tradiční odrůdy. Používejte hnojiva s nižším obsahem dusíku během vegetativní fáze a hnojiva s vyšším obsahem fosforu a draslíku během fáze květu. Dávejte pozor na přehnojení, protože autoflowering rostliny jsou citlivější na přebytek živin.

  7. Trénink rostlin: Jemné tréninkové techniky, jako je LST (Low-Stress Training), mohou pomoci maximalizovat výnos tím, že umožní lepší přístup světla k nižším větvím. Vyhněte se stresujícím technikám, jako je prořezávání, protože ty mohou zpomalit růst autoflowering rostlin.

  8. Sklizeň: Sklizeň autoflowering rostlin obvykle nastává po 8-10 týdnech od zasazení semínka. Sledujte trichomy na květech pomocí lupy nebo mikroskopu. Jakmile jsou většina trichomů mléčně bílá s trochou jantaru, je čas sklízet.

Závěr

Pěstování autoflowering semínek konopí je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí snadno pěstovat kvalitní konopí v krátkém časovém horizontu. Díky své rychlosti, nenáročnosti na údržbu a schopnosti růst v různých podmínkách jsou ideální jak pro začátečníky, tak pro zkušené pěstitele. Při dodržování výše uvedených kroků a tipů můžete dosáhnout úspěšné sklizně a těšit se na plody své práce.