Kompletní sortiment prodejny najdete na GrowBank.cz

Jak Pěstovat Konopí v Hydroponii

Hydroponické pěstování konopí je technika, která využívá vodní roztok bohatý na živiny místo půdy. Tento způsob pěstování má mnoho výhod, včetně rychlejšího růstu, vyšších výnosů a lepší kontroly nad živinami a pH. V tomto článku se podíváme na základy hydroponického pěstování konopí, včetně výběru systému, potřebného vybavení a kroků, jak začít.

Co je hydroponie?

Hydroponie je metoda pěstování rostlin bez půdy, kde se kořeny rostliny nacházejí přímo ve vodním roztoku obsahujícím potřebné živiny. Existuje několik různých typů hydroponických systémů, z nichž každý má své výhody a specifické použití. Některé z nejběžnějších systémů zahrnují:

  1. Nutrient Film Technique (NFT): Tento systém využívá mělký proud živného roztoku, který teče přes kořeny rostlin umístěné v mírně nakloněném kanálu.
  2. Deep Water Culture (DWC): Kořeny rostlin jsou ponořeny v okysličeném živném roztoku, což umožňuje rychlý růst a vysoký výnos.
  3. Ebb and Flow (Flood and Drain): Rostliny jsou umístěny v médiu, které je periodicky zaplavováno živným roztokem a následně je tento roztok odčerpáván, což podporuje optimální absorpci živin a kyslíku.
  4. Aeroponie: Kořeny rostlin visí ve vzduchu a jsou pravidelně postřikovány jemnou mlhou živného roztoku, což zajišťuje maximální absorpci kyslíku a živin.
  5. Wick System: Jednoduchý systém, kde knot spojuje rostliny s živným roztokem, který je transportován pomocí kapilárního působení.

Výhody hydroponického pěstování

Hydroponie nabízí několik výhod oproti tradičnímu pěstování v půdě:

  • Rychlejší růst: Díky přímému přístupu ke živinám a kyslíku mohou rostliny růst až o 30-50 % rychleji než při pěstování v půdě.
  • Vyšší výnosy: Lepší kontrola nad živinami a prostředím může vést k vyšším výnosům.
  • Efektivní využití vody: Hydroponické systémy spotřebují méně vody než tradiční pěstování, protože voda cirkuluje a je opětovně použita.
  • Méně škůdců a chorob: Pěstování bez půdy snižuje riziko napadení škůdci a chorobami, které se často vyskytují v půdě.

Jak začít s hydroponickým pěstováním konopí

  1. Výběr hydroponického systému

    • Vyberte systém, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a dovednostem. Pro začátečníky je dobrý start například Deep Water Culture (DWC) nebo Ebb and Flow, protože jsou relativně jednoduché na nastavení a údržbu.
  2. Potřebné vybavení

    • Nádoba nebo nádrž na vodu: Pro uchování živného roztoku. Velikost nádrže závisí na počtu rostlin, které plánujete pěstovat.
    • Vzduchová pumpa a kámen: Pro okysličení vody a zajištění dostatečného množství kyslíku pro kořeny.
    • Hydroponická média: Například keramzit, perlit, vermikulit, nebo kokosová vlákna, která poskytují oporu pro rostliny a zároveň umožňují cirkulaci vody a vzduchu.
    • Čerpadlo: Pokud používáte systém jako Ebb and Flow nebo NFT, budete potřebovat vodní čerpadlo pro cirkulaci živného roztoku.
    • Živiny: Speciální hydroponická hnojiva, která obsahují všechny potřebné makro a mikroživiny.
    • pH a EC metr: Pro monitorování hladiny pH a elektrické vodivosti (EC), což jsou klíčové faktory pro optimální růst rostlin.
    • Osvětlení: LED nebo HID světla, která poskytují dostatečné množství světla pro fotosyntézu.
  3. Příprava živného roztoku

    • Připravte živný roztok podle pokynů výrobce hnojiva. Ujistěte se, že pH roztoku je v rozmezí 5,5–6,5, což je ideální pro konopí. Také pravidelně měřte EC, abyste zajistili správnou koncentraci živin.
  4. Klíčení a výsadba

    • Semena můžete naklíčit v mokré vatě nebo v hydroponickém médiu. Jakmile klíček vyroste na dostatečnou velikost, přesuňte ho do hydroponického systému. Ujistěte se, že kořeny jsou dobře ponořené do živného roztoku a rostlina je pevně umístěna ve svém médiu.
  5. Monitorování a údržba

    • Pravidelně kontrolujte pH a EC živného roztoku a upravujte je podle potřeby. Sledujte růst rostlin a přidávejte živiny podle fáze růstu (vegetační nebo květová fáze). Zajistěte také, aby byly vaše rostliny dostatečně osvětlené a aby vzduchová pumpa pracovala správně.
  6. Péče během růstu

    • Vegetativní fáze: Během této fáze by měly rostliny dostávat více dusíku pro podporu růstu listů a stonků. Ujistěte se, že světla jsou dostatečně blízko, aby podporovala silný a zdravý růst, ale ne tak blízko, aby způsobila spálení listů.
    • Květová fáze: Jakmile rostliny začnou kvést, přepněte živiny na květovou formulaci, která obsahuje více fosforu a draslíku. Také zvažte změnu světelného cyklu na 12/12 (12 hodin světla a 12 hodin tmy) pro stimulaci kvetení, pokud používáte fotoperiodické odrůdy.
  7. Sklizeň

    • Jakmile jsou rostliny připraveny ke sklizni (obvykle když jsou trichomy mléčné nebo jantaroidní), vypněte systém a odstraňte rostliny z hydroponického média. Rostliny nechte uschnout ve stínu, kde je dobrá ventilace, aby se zajistilo pomalé a rovnoměrné sušení.

Závěr

Pěstování konopí v hydroponii může být skvělým způsobem, jak dosáhnout vysokých výnosů a kvalitních rostlin. Ačkoliv vyžaduje určitou investici do vybavení a naučení se základních principů, hydroponie nabízí mnoho výhod, které tradiční pěstování v půdě nemůže nabídnout. S trochou praxe a péče můžete v hydroponickém systému dosáhnout vynikajících výsledků a užít si plody své práce.